Konyhai kisokos
Banános üzenet
A bontatlan banán héjára kedves üzeneteket írhatunk egy késsel vagy más hegyes eszközzel. Nem kell bevágni a héjába, sem erősen karcolgatni. Kb. 1 óra múlva bebarnul az írásunk.
Bolognai "finomitása"
Időnként, ha bolognai ragút készítek a darált hús nagyobb darabokra összeáll lepiritáskor. Amikor elkészültem a raguval, akkor egyszerüen krumplinyomóval kicsit átnyomkodom. Igy szétesnek a nagyobb húsdarabok.
Burgonyapüré habosítás
Én a krumplipürét így készitem: a megfőtt krumplit áttöröm, majd teszek rá vajat, tejet és turmixgéppel habosítom.
Citromfacsarás
A citromot, mag nélkül szűrőn keresztül tudjuk a legegyszerübben a teába facsarni. :)
Gomba szeletelés-aprítás
A gombát tojásszeletelővel egyenletes szeletekre, illetve átforgatva a szeleteket apróbbra is vághatjuk. A kisebb gombákat csak 1x szoktam elforgatni az apróra vágáshoz, a nagyobbakat 2x (több irányba).
Jégkocka-variációk
Formák:
Különleges formájú jégkockákat tudsz készíteni, ha egyes bonbonfaják műanyag tartóiban fagyasztod le a vizet.
Ha az üdítős flakonok (pl. ásványvizes, kólás) alját levágod és abban fagyasztod le a vizet (1-2 ujjnyit), akkor virág formájú...
Kolbásztöltő a barkácsboltból
A kolbásztöltőről:
Na, ez nekem nincs! De minden barkácsáruházban kapható tömítőpisztoly (az enyém 3000 Ft volt).
Saját alumínium tartálya van. A hozzá tartozó csőr vékonyan végződik, de egy éles késsel levághatunk belőle egy kis darabot, hogy...
Konyhai mértékegységek
A leggyakrabban használt konyhai mértékegységek dekagrammban (átlagértékek):
1 csapott ek (por)cukor, (rétes)liszt, só: 1,5 dkg
1 púpozott ek (por)cukor, (rétes)liszt, só: 2 dkg
1 csapott ek zsemlemorzsa: 1,2 dkg
1 púpozott ek...
Nem fut ki a leves
Egy darabig nem fut ki a forró leves vagy víz, ha egy fakanalat teszünk keresztben az edényre. Így lesz annyi időnk, hogy odaérjünk és a lángot lejjebb vegyük.
Pudingforma
A PET palack alját éles késsel levágjuk és az elkészített pudingot ebbe öntjük. Dermedés után könnyen kiborítható.
Dekoratív pudingforma.
Tojás - tippek, tudnivalók
Tippek:
A maradék tojásból (pl. panírozásból) liszt hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk, majd kis darabokra csipkedjük. A csipetkénket kis tálcán szétterítve megfagyasztjuk, majd zacskóba töltve felhasználásig visszatesszük a fagyasztóba.
A...
Tojás kettéválasztása
Több lehetőség is van a tojások kettéválasztására.
A kettétört tojást ide-oda rakosgatjuk a két fél héjban, amíg a fehérje az alatta elhelyezett tálba folyik.
A tojás feltörése után a tojást a tiszta tenyerünkben öntjük és ujjaink közt...
Tűzhely védelme a szennyeződésektől
Inox tűzhely, átok! Nehéz takarítani és a dörzsölgetéstől karcolódik. Megtaláltam a megoldást! Alapos tisztítás után befedtem alufóliával és így kezdtem neki a nagy főzőcskézésnek. Szuper! Tiszta maradt! Azóta már azt is olvastam valahol a neten,...
Üveg sterilizálás
Befőttek, lekvárok, savanyúságok készítéshez, de olajban és sóban eltett ínyencségekhez is sterilizált üvegekre van szükségünk.
Hagyományos sterilizálás
Hagyományosan forró vízben 10-15 percig kifőzzük az előzőleg tisztára mosott üvegeket (fedőket...
Zöldfűszerek fagyasztása
A zöldfűszerek téli tartósítására két lehetőségünk is van:
1.
Zöldfűszereket, petrezselymet vagy zellerlevelet apróra vágjuk vagy leturmixoljuk, kevés vízzel meglocsoljuk, elkeverjük. Jégkocka tartóba vagy bonbonos dobozba adagoljuk és...
Tételek: 1 - 16 ból 16